Zaak over te nemen

Waar moet je op letten bij een zaak over te nemen?

Er worden veel ondernemingen aangeboden via diverse aanbieders. Dat kan een eigenaar zijn die van zijn of haar bedrijf af wil, of een gespecialiseerd bureau die BVBA’s opkoopt en weer verkoopt. Een bestaande zaak overnemen kan voordelen bieden als koper, je moet wel weten waar op te letten bij een zaak over te nemen. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten om rekening mee te houden bij de overname van een bestaande zaak.

Lopende zaak of lege huls

Er zijn bedrijven die op volle toeren draaien, waarvan de eigenaar besluit de zaak te verkopen. Er zijn ook vele lege ondernemingen die alleen nog in naam bestaan. Dat is het verschil tussen een goederentrein die met volle wagons over de rails dendert of een trein met lege wagons die op een dood spoor staat. Bij een zaak over te nemen kunnen beide scenario's interessant zijn afhankelijk van je doelstellingen. Het kostenplaatje is doorgaans wel aanzienlijk anders, de verantwoordelijkheden ook.

Inkomsten en uitgaven

Een zaak die te koop staat zonder bedrijfsactiviteiten kan wel schulden uit hebben staan. Zorg er bij een zaak over te nemen voor dat je precies weet of er nog schuldeisers zijn. Dit kan een lening zijn bij een bank die nog afgelost moet worden, leveranciers die nog niet betaald zijn of belastingen die nog geïnd moeten worden. Er zijn constructies mogelijk waarbij de verkoper verantwoordelijk gesteld wordt voor deze kosten na overname, laat je vooraf goed voorlichten alvorens een zaak over te nemen.

Verschil tussen Besloten en Naamloos

Bij een zaak overnemen betreft het meestal een BVBA, dat is een Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid. In deze rechtsvorm zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar, bij een Naamloze Vennootschap is dat wel het geval. Bij een BVBA moet minimaal de helft van de vennoten (die samen minimaal driekwart van de aandelen bezitten) instemmen met de overdracht. Bij dienstverleners die specialiseren in de in- en verkoop van BVBA’s zijn de meeste administratieve handelingen reeds verricht waardoor de overdracht zeer snel geregeld kan worden.

De lusten en de lasten

Wanneer je van plan bent een zaak over te nemen moet je er rekening mee houden dat de onderneming ook een historie heeft. Je kunt daar gebruik van maken wat betreft de naamsbekendheid, de contacten en de goodwill die er voor de onderneming en het merk bestaat. Het kan uiteraard ook zijn dat een onderneming wegens wanprestatie of slecht management imago schade heeft opgelopen. Laat je volledig informeren bij een bedrijfsovername en bekijk beide zijden van de munt.

Voor veel ondernemers biedt een zaak overnemen een vliegende start om omzet te draaien en serieus te gaan ondernemen. Let wel goed op de details en realiseer je dat een bestaande onderneming ook een geschiedenis heeft. Daar kun je voordeel uit halen door je goed te laten voorlichten. Verzamel alle informatie en schakel een betrouwbare tussenpersoon in die de zaken voor je kan regelen. Dan kun je vol vertrouwen starten met ondernemen!

Waar kunnen we u mee helpen ?