Tuinbouwbedrijf te koop

Tuinbouwbedrijf te koop; waar moet je op letten?

Investeren in de agrarische sector kan lonend zijn. Het is een dynamische markt met veel potentie voor groei en tegelijkertijd ook een markt met specifieke uitdagingen en valkuilen. Wanneer een tuinbouwbedrijf te koop staat zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, we zetten alvast enkele belangrijke overwegingen en aandachtspunten voor je op een rij.

1. Transparante verkoop

Bij een tuinbouwbedrijf te koop zetten of een agrarisch bedrijf aanschaffen is het van belang transparant en eerlijk te handelen. Door een intermediair in te schakelen kunnen alle aspecten bij de verkoop in kaart worden gebracht en op de juiste wijze worden afgehandeld. Er moeten diverse juridische en fiscale zaken geregeld worden, bij land- en tuinbouw zijn er specifieke eisen waaraan de verkoop moet voldoen. De adviseur kan hierbij hulp bieden en voor zowel de verkoper als de koper de opties duidelijk voorleggen en nader toelichten. De koper moet ook passen bij de onderneming om een succesvolle verkoop te garanderen.

2. Objectieve schattingen

Je kunt een tuinbouwbedrijf te koop zetten op basis van de vierkante meters maar daarmee is de rekensom bij lange na niet gemaakt. Eerst zal het bedrijf ter plekke beoordeeld moeten worden. Vervolgens dienen de boeken grondig te worden doorgelicht. Aan de hand van alle beschikbare informatie kunnen objectieve schattingen gemaakt worden voor het bepalen van de totaalprijs. Het gaat niet alleen om het land, de materialen en de gebouwen maar ook de omzet, inkomsten, uitgaven en personeelskosten. Bij het aanvragen van een kredietverstrekking zal ook gevraagd worden naar objectieve en volledige schattingen.

3. Regel- en wetgeving

Het wetboek is een dikke pil, en bij bedrijfsovername komen er veel aspecten om de hoek kijken zoals een aangifte van nalatenschap, de inbreng binnen een vennootschap, herstructurering van het bedrijf, schenkingen, subsidies en nog veel meer. Bij een tuinbouwbedrijf te koop aanbieden of andere agrarische eigendommen is er ook sprake van de zogenaamde pachtwet. Deze wet vormt een belangrijk onderdeel bij de uitvoering van vastgoed transacties in de landbouw. De wetgeving hierin is niet statisch en kan aan de hand van diverse nieuwe ontwikkelingen aan verandering onderhevig zijn. Het is van belang een partij in te schakelen die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in deze sector.

4. Sparring partner

Bij verkoop van een tuinbouwbedrijf spelen er veel zaken een rol, het kan een uitdaging zijn overzicht te houden. Als professional in de agrarische sector ligt het regelen van deze zaken niet altijd in het expertise gebied van de verkoper. Daarnaast kan een open perspectief van een “buitenstaander” een waardevolle toevoeging bieden bij het regelen van alle aspecten die bij de verkoop horen, en het opstellen van een lijst van aandachtspunten en het vaststellen van prioriteiten. De verkoop van een tuinbouwbedrijf is meer dan een bordje “te koop” tussen de aardappels en afwachten, het is een complex proces waarmee de juiste keuzes tot een vruchtbare oogst kunnen leiden.

De verkoop van land, akkerbouw of een tuinbouwbedrijf kan voordelig zijn voor zowel de verkoper als de toekomstige eigenaar. Werk samen met een ervaren adviseur en ga voor maximaal resultaat!

Waar kunnen we u mee helpen ?