Handelszaak over te nemen

Handelszaak over te nemen: Wie maakt me los?

Wanneer je in het bezit bent van een onderneming kun je op Facebook een bericht “Handelszaak over te nemen” plaatsen maar dat zal waarschijnlijk niet het gewenste resultaat opleveren. Bij het bepalen van de waarde van een onderneming, en de juiste wijze van handelen bij het zoeken naar geïnteresseerde kopers moet je de juiste beslissingen maken in de juiste volgorde. Hoewel voor elke handelszaak maatwerk vereist is zijn er een aantal algemene aandachtspunten die bij de verkoop van een bedrijf van belang zijn. Laten we de voornaamste eens uitlichten:

Wat is het profiel van de Handelszaak?

Voor de zaak in de verkoop te plaatsen is het van belang duidelijk in kaart te brengen wat het profiel van de onderneming is. Denk hierbij aan aspecten als:

  • Betreft het een lopende handelszaak of een lege onderneming?
  • Hoe lang bestaat de zaak al?
  • Heeft de handelszaak lopende schulden, leningen of andere kostenposten op de balans?
  • Wat zijn de roerende en onroerende goederen?
  • Is de zaak per direct beschikbaar?

Breng de positieve en negatieve eigenschappen in kaart

Wanneer er jaarlijks een enorme omzet is met een hoge winstmarge is dat een wapenfeit dat zeker genoemd mag worden. Wanneer de omzet jaarlijks sterk daalt moet je dat ook vermelden. De koper wil inzicht krijgen in de handelszaak en niet later voor onverwachte verrassingen komen te staan. Dat je nooit valse informatie mag verschaffen is duidelijk, je moet ook geen kritische aspecten weglaten. Openheid en transparantie is de eerste stap naar een wederzijds voordelige overdracht van een zaak.

Laat niet direct het achterste van je tong zien

Bij de eerste publicatie, bijvoorbeeld via een website voor bedrijfsoverdracht of via een makelaar of accountantsbureau geef je slechts een klein deel van de informatie. Wanneer een kandidaat zich meldt wordt deze beoordeeld op potentie en indien van toepassing uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Je hoeft niet direct alle kaarten op tafel te leggen, dat komt later wel.

Vertrouwen is goed, maar niet zaligmakend

Wanneer er een geïnteresseerde partij zich mocht aandienen leg je niet direct alle financiële stukken op tafel. Laat altijd een geheimhoudingsverklaring tekenen alvorens inzage te geven in gevoelige stukken. Een partij die hier niet aan wil meewerken valt direct af. Leg uiteraard wel uit welke informatie vertrouwelijk is en waarom, een oprecht geïnteresseerde partij om de handelszaak over te nemen zal vervolgens geen bezwaar maken tegen het tekenen van deze overeenkomst.

Is de handelszaak over te nemen?

Stel jezelf in de positie van de koper; wat maakt jouw zaak aantrekkelijk om over te nemen? Wat is de reden dat je er vanaf wilt? Houdt er rekening mee dat beide partijen aan het einde van de rit als winnaar uit de bus willen komen, houd er ook rekening mee dat de koper wellicht de focus legt op andere aspecten van het bedrijf. Je wilt als verkoper een maximaal rendement halen uit een bestaande onderneming, de koper wil direct starten met een zaak zonder de obstakels van het starten met een nieuwe handelszaak.

Als jouw handelszaak over te nemen is dien je het interessant te presenteren aan kopers. Laat je hierbij assisteren door een professional voor het hoogste rendement.

Waar kunnen we u mee helpen ?