BVBA te Koop!

Een eigen BVBA oprichten geeft je onbegrensde mogelijkheden en een frisse start. Anderzijds kan een BVBA oprichten veel tijd en geld kosten. Er moeten veel juridische zaken geregeld worden, er zijn zoveel wetten en verplichtingen dat het oprichten van een nieuwe BVBA vaak onnodig veel problemen met zich meebrengt. Als je tijd wilt sparen kun je voor een “BVBA te Koop” optie gaan, neem een bestaande (lege) BVBA over en je kunt direct aan de slag. Er is menige BVBA te koop in België die niet meer gebruikt worden, en om verschillende redenen beschikbaar zijn voor een nieuwe ondernemer. Hoe kun je een BVBA overnemen en waar moet je rekening mee houden?

BVBA te koop

Omdat het oprichten van een nieuwe BVBA geen sinecure is kan het overnemen van een bestaande BVBA aantrekkelijk zijn. Je moet vooraf wel weten wat de consequenties zijn, je neemt naast de naam ook de verantwoordelijkheid over wat betreft de historie van de onderneming. Waarom staat de BVBA te koop? Is de vorige eigenaar met pensioen of is het bedrijf ten onder gegaan aan schulden? Bij de overname van een bestaande BVBA draag je tevens verantwoordelijkheid voor uitstaande schulden.

Verkopen met aansprakelijkheid

Wanneer je besluit een BVBA te kopen vraag je om de aansprakelijkheid over te dragen aan de verkoper. Als de verkoper dit niet accepteert kan dat een signaal zijn dat er iets mis is binnen de BVBA. Dat neemt niet weg dat het kopen van een BVBA wel degelijk interessant kan zijn mits je dit met beleid doet, bijvoorbeeld via een accountantskantoor of adviseur. Deze dienstverleners nemen je het puzzelwerk uit handen waarmee je meer zekerheid hebt over de financiële consequenties.

Waarom staat een BVBA te koop?

Er zijn verschillende redenen waarom ondernemingen staken met de activiteiten. Sommige ondernemingen kunnen het financieel niet meer bolwerken en moeten daarom stoppen, het kan ook voorkomen dat een bedrijf juist te snel groeit waardoor de eigenaar het bedrijf liever overdraagt aan een nieuwe partij. Soms is het een kwestie van gebrek aan tijd of interesse, of een verhuizing naar het buitenland. Kortom, er zijn volop redenen om een gezonde onderneming in de verkoop te plaatsen. Het is voor een eigenaar vaak eenvoudiger en lucratiever een BVBA over te dragen dan deze te stoppen. Laat je vooraf goed voorlichten en maak een weloverwogen keuze.

Waarom zou je een BVBA kopen?

Dat een BVBA te koop staat is niet direct een reden om deze over te nemen. Toch kan het veel tijd besparen als je snel aan de slag wilt. Het oprichten van een BVBA is een tijdrovende klus en je moet als ondernemer aan veel voorwaarden voldoen. Als je morgen aan de slag wilt omdat er zich een goede gelegenheid aandient is de aanschaf van een bestaande BVBA de ideale manier om een vliegende start te maken.

Wat zijn de kosten voor een bestaande BVBA?

De kosten van een BVBA die te koop staat hangt uiteraard af van vele factoren. Vaste kosten zijn het publiceren van de contactinformatie en de nieuwe zaakvoerders of bestuurders in het staatsblad. In veel gevallen dienen de statuten gewijzigd te worden, dit vereist een notariële akte waarvoor uiteraard kosten in rekening worden gebracht.

Een BVBA te koop kan een win-win situatie zijn voor beide partijen mits je de juiste weg bewandelt en uiteraard kiest voor een goede adviseur.

Waar kunnen we u mee helpen ?