Bedrijven over te nemen

Waar vind ik bedrijven om over te nemen?

Ondernemen biedt uitdagingen en kansen. Een onderneming starten gaat gepaard met veel tijd, geld en energie. Toch kan het leiden tot prachtige nieuwe mogelijkheden waar je vooraf niet bij stil hebt gestaan. De markt voor bedrijven om over te nemen groeit sterk. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Ben je zelf op zoek naar bedrijven om over te nemen? Begin dan hier met je zoektocht!

Waar vind je beschikbare bedrijven?

Er zijn volop makelaarskantoren die panden verkopen. Het is lastiger om bedrijven over te nemen, waar kun je die vinden? Dankzij internet wordt de zoektocht naar geschikte bedrijven voor overname steeds eenvoudiger en laagdrempeliger. Je kunt direct op zoek gaan naar het aanbod van winkels, dienstverleners, agrarische bedrijven en lege ondernemingen die alleen nog op papier bestaan. Het loont zich vaak in zee te gaan met een intermediair die kan helpen om de juiste koper aan het juiste bedrijf te koppelen. Deze dienstverlener kan je veel uitzoekwerk besparen en je helpen de grootste risico’s te vermijden.

Wat zijn de risico’s bij een bedrijfsovername?

Met bedrijven die over te nemen zijn zul je ook de historie van de zaak overnemen. Stel je op de hoogte van de geschiedenis van het bedrijf, heeft de zaak een goede naam of loopt iedereen er met een grote boog omheen? Daarnaast speelt uiteraard ook de financiële toestand een belangrijke rol. In beginsel neem je met de overname van een bedrijf ook de financiële verantwoordelijkheden over. Als het bedrijf een grote schuldenlast heeft zul je die ook moeten aflossen. Daar zijn overigens constructies voor om de financiële aansprakelijkheid te vermijden als nieuwe eigenaar.

Communicatie is essentieel

Wanneer je kiest voor de overname van een operationeel bedrijf, eventueel met personeel is een open en eerlijke communicatie met de koper van groot belang. Een ondernemer met een boeiend bedrijf wil naast een aantrekkelijke financiële opbrengst ook dat het bedrijf in goede handen komt. Probeer bij de zoektocht naar bedrijven om over te nemen niet een vierkant blokje in een rond gaatje te steken, zoek naar een bestaande onderneming die aansluit bij jouw doelstellingen. Jouw persoonlijke adviseur kan je hierbij van dienst zijn.

Vraag naar de informatiememorandum

Als de verkennende gesprekken goed verlopen zal er een opvolging plaatsvinden waarbij je onder geheimhouding alle relevante details van de onderneming kunt inzien. Zorg ervoor dat deze informatiememorandum volledig is met zowel de positieve aspecten als de kritische noten. Laat deze informatie doorlichten door een onafhankelijke partij, je bent zelf niet altijd in staat om alle informatie op de juiste wijze te interpreteren.

Bedrijven overnemen biedt je een snelle start

Het grote voordeel van bedrijven overnemen is de snelle manier van handelen. Als je hebt bepaald wat de doelstellingen en mogelijkheden zijn kun je door een bestaand bedrijf over te nemen zeer snel aan de slag. Zowel de verkoper en koper hebben baat bij de overdracht van een onderneming die vaak meer voordeel biedt dan het starten van een compleet nieuwe onderneming. Voor meer informatie kun je terecht bij je persoonlijke adviseur.

Waar kunnen we u mee helpen ?